Kartanossa on tyylivaikutteita pohjoiseurooppalaisesta renessanssista ja saksalaisesta tiiligotiikasta.
Saimme rakennushistorian ja sisustustyylien kurssilla tehtäväksi havainnoida ja tutkia interiööriä, kalustetta sekä esinettä ja kirjoittaa niistä blogiimme. Suurin harmistus oli, ettemme päässeet näkemään Fellman-huonetta, joka uudistettu Kapteeni Fellmannin ajan mukaiseksi ja sen tutkiminen olisi ollut se mielenkiintoisin osuus museolla.
Valitsin interiöörin ja kalusteen tästä asetelmasta, uusklassistisia ja rokokoo-kalusteita esittelevä sisustus oli erittäin mielenkiintoinen ja sieltä löytyi monia vivahteita joista pidän. Kyseiset kalusteet olivat Harri, Alli ja Klaus Holman muistokokoelmasta vuosilta 1886-1963
Kalusteissa näkyi uusklassismin kalusteiden kapenevat jalat ja rauhalliset värit, pöydät ja tuolit olivat tummempaa puuta ja niitä oli eri käyttötarkoituksiin. Istuimien kankaat olivat raidallisia ja varovaisen koristeellisia.
Kalusteeksi valitsin seinäkkeen, jota kutsutaankin varjostimeksi. Näitä oli kaksi erilaista; toinen uusklassisempi ja toinen rokokoo-tyyliä, kummatkin olivat kauniita ja valinta tähän tehtävään oli vaikea, mutta ajattelin pysyä uusklassismissa kun olen aiemmatkin tehtävät tehnyt tästä tyylisuunnasta.
Varjostin oli noin 1,5m korkea ja sen ylitse pystyi näkemään. Sen alaosassa oli suorakaiteen muotoinen koristeosa, jossa oli uusklassiseen tyylin peruskoristuksia, eli haalealla pohjalla lehti- ja kultaköynnöksiä ja kiemuroita
Varjostin oli reunustettu kullanvärisillä raameilla ja niissäkin koristeellisuus oli uusklassien rauhallinen. Syy miksi pidän tyylistä onkin juuri se, että se vaikuttaa paljon rauhallisemmalta kuin se onkaan, tyylissä täytyy keskittyä yksityiskohtiin, jotta kunnolla huomaa sen koristeellisuuden.
Varjostimen yläosa oli verhoiltu kirjaillulla silkillä ja siinäkin peruselementit olivat selkeästi esillä; vaalea ja tumma sininen, kukat ja köynnökset ja kuvioiden säännöllisyys.
Viimeiseksi, muttei vähäisimmäksi jäi esineen tutkiminen. Historiallisessa museossa oli myös Viipurin museon näyttely, jossa oli paljon pikkuesineitä ja muun muassa eräs kaunis peili sekä asenäyttely, jossa esiteltiin niin ampuma-aseita kuin miekkojakin. Meinasin ensin valita katana-tyyppisen miekan, mutta päädyin lopulta mielestäni erikoisimpaan esineeseen näyttelyssä.
Tämä taulu, tai oikeammin reliefi, oli sijoitettuna heti historiallisen näyttelyn alkuun ja sen kolmiulotteisuus oli varmaan se mikä veti minua kiinnosti. Sen vierellä oli kaksi massiivisen kokista maalausta ja ne yleensä kiinnostavat minua suuresti, mutta tämä läpimitaltaan maksimissaan 50cm ollut teos jotenkin hymyilytti.
Tämä oli Greta ja Boris Sirpon Viipurin musiikkiopistolla lahjoittama ja se on ollut edellä mainitun lisäksi esillä aimmin myös Lahden konservatoriossa.
Esinettä oli vaikea analysoida, koska enempää tietoa en löytänyt kuin lahjoittajan ja se ei erityisemmin avannut teoksen historiaa. Teoksen aihe on rokokoota, mutta tyyli ja värit tuntuvat olevan uudemmalta ajalta ja sanoisinkin sen olevan valmistettu jälkityylien aikana, esimerkiksi uusrenesanssin tai uusklassismin aikakautena.