05 marraskuuta, 2015

Työharjoittelu Ideal Keittiöillä - työmaa

Työharjoittelussani pääsin suunnittelun lisäksi pukemaan työvaatteet päälle ja käymään käsiksi keittiön runkoihin. Tämä osuus harjoittelusta oli erittäin opettavaista, jotta tajusi miksi mikäkin osa oli lisättävä suunnittelmaan, miksi tässä rungossa on juuri nämä saranat ja miltä katon ja ylimmän kaapin välinen aukko näyttää tässä ja tuossa mitassa.

Olin asiakkaan asunnon remontissa Avant Kalusteiden asentajan Jounin kanssa, joka hoiti kyseistä työmaata. Aloitimme tyhjentämällä vanhan keittiön rungot ja ilmaantuneet roskat pakettiautoon ja ajoimme Kujalan kaatopaikalle, jossa lajittelimme kaikki tulleet jätteet oikeille alueilleen.




Asunnon tyhjentämisen jälkeen tein asunnon pintojen pohjatöitä, kuten pakkeloin olohuoneen seinän reikiä sekä keittiön yläkaapistojen takaa paljastuneen röpelöseinän tasoitusta. Pienessä asunnossa ja katonrajassa kesähelteellä oli oikein mukava työskennellä ja tulikin vanha kopinrakennus koululla mieleen. 




Jounin ohjauksessa pääsin kasaamaan ja kiinnittämään asunnon keittiön rungot, hetken tutkailin ja pyörittelin paloja ja ihmettelin reikien määrää, mutta Jounin selkeät ohjeet mistä aloittaa ja miten kaikki osat toisiinsa sopivat auttoivat paljon. Ensimmäisen rungon kasauksen jälkeen sainkin palat jo ihan oikein ihan itse yhteen. Muutamassa rungossa jouduin käyttämään valinnaisia menetelmiä kuten istu päälle, koska pelkkä nyrkillä naputtelu ei enää riittänyt.

Yksi tärkeimmistä opeista taisi olla takaseinämän kiinnitykseen liittyvä "niittaa kulmat ensin ja varmista että runko on suora". Yksikään kaappi ei siis ollut vino asennettaessa. Tässä hommassa mielestäni on tärkeää tehdä alusta asti tarkasti niin missään työvaiheessa ei tarvitse pakittaa ja tehdä uudestaan, kyllä se työskentely nopeutuu kun tulee rutiinia.




Runkojen kasauksen jälkeen ne asennettiin paikoilleen, laitettiin jalat oikeaan mittaan ja rungot suoraan. Vetolaatikoiden kasaus ja paikalleen poraus oli myös tässä kohdin aiheellinen, opin jälleen mitä mikäkin reikä paloissa tarkoitti ja miten laatikot irroitettiin ja asetettiin paikoilleen.

Yläkaappien asennus seinälle oli jännittävin vaihe, vaikka tuotteet ovatkin suht kevyitä, niiden asentaminen pelkän tukipuun kanssa ei ole mieluisinta puuhaa. Omaksi onnekseni sain tehdä asennukset työparin kanssa. Jouni selitti mistä kannattaa aloittaa ja millä kiinnitysvälineillä mikäkin pysyy eri materiaaleissa kiinni.

Koska olin itse suunnitellut keittiön, tiesin mikä runko uunille oli, kuinka monta sivupalaa tarvitsimme ja mihin kohtaan tuli lyhennetty täytepala. Näitä ja sokkeleita kävimme myös leikkaamassa yrityksen varastolla. Mielestäni kaikkien suunnittelijoiden tulisi tehdä myös asennuksia, jotta moni asia olisi selkeämpi itselle ja myös helpompi tarvittaessa selvittää asiakkaalle.






Jouni teki vielä keittiön jälkeen pintamateriaalien asennuksen valitsemillamme tapeteilla, maaleilla ja laminaateilla, tästä projektista kerroinkin edellisessä postauksessani. Lopputuloksesta en päässyt kuvia ottamaan, koska olin jo uusien projektien kimpussa.